Despre Nürburgring

Nürburgring este un complex motorsport amplasat în jurul oraşului Nürburg, Germania, care străbate mai multe orașe din regiunea Eifel. Acesta dispune de o pistă modernă pentru curse de Grand Prix construită în 1984, dar și de o pistă amplasată în zona nordică, mai lungă și mult mai veche, construită în anii 1920 în jurul satului și castelului medieval din Nürburg, în munții Eifel. Aceasta este situată la aproximativ 70 km sud de Köln și la 120 km nord-vest de Frankfurt.

Nordschleife – sau "Bucla Nordică", este celebra pistă de 21 km cunoscută ca una dintre cele mai dificile și provocatoare piste de curse din întreaga lume. Pista a fost poreclită "Iadul Verde" (sau Grüne Hölle) de către Jackie Stewart în anul 1960 – nume sub care a rămas cunoscută până azi. Nordschleife a fost construită între 1925 și 1927 și a creat aproximativ 3.000 de locuri de muncă în regiune.

De asemenea, în același timp cu Norschleife a fost construită și Südschleife – sau "Bucla Sudică". Această pistă de doar 7,7 km a fost utilizată în principal pentru curse de motociclete, dar exista și posibilitatea de a fi conectată la Nordschleife pentru a se crea o pistă de 29 km folosită în cursele de anduranță de 72 de ore. Südschleife a fost considerat "vărul sărac" al Nordschleife și, deci, nu a câștigat popularitatea acesteia. A fost abandonată în timp, iar acum este împărțită și pavată pe secțiuni.

În primul rând din cauza lungimii sale impresionante și din lipsa de spațiu datorată amplasării sale pe părțile laterale ale munților, secțiunea Nordschleife a circuitului Nürburgring a fost în imposibilitatea de a îndeplini cerințele tot mai mari de siguranță și, de asemenea, era inadecvată pentru piața în dezvoltare a televiziunii. În 1976, Niki Lauda – campionul en-titre mondial și singura persoană care a reușit un tur complet de 22,835 km pe Nordschleife în mai puțin de 7 minute, – a propus altor piloți de curse să boicoteze circuitul din cauza condițiilor improprii de siguranță. Ceilalți piloți au votat împotriva acestei idei și cursa au continuat. Lauda, în mod ironic, s-a accidentat în mașina sa Ferrari, probabil din cauza unor defecțiuni ale suspensiei spate și a suferit arsuri grave, având în vedere faptul că mașina sa era încă încărcată cu combustibil în turul 2. Lauda a fost salvat de acțiunile combinate ale colegilor piloți Arturo Merzario, Guy Edwards, Brett Lunger și Harald Ertl, mai degrabă decât de către comisarii de traseu. Accidentul a arătat că distanțele erau destul de mari pentru mașinile de pompieri și ambulanțele normale, chiar dacă echipa de salvare numită "ONS – Staffel" era echipată cu o mașină Porsche 911. Acest accident a marcat sfârșitul pistei vechi Nürburgring pentru cursele F1. Ea nu a mai găzduit niciodată o altă cursă F1, iar Marele Premiu al Germaniei a fost mutat la Hockenheimring începând cu anul 1977.

Nordschleife a căpătat forma sa actuală și lungimea de 21 km odată construcția pistei de Grand-Prix în 1981.

Ea a rămas deschisă publicului aproape 80 de ani, cu excepția zilelor în care este închisă pentru sesiuni de testare a mașinilor, pentru cursuri de formare sau evenimente de curse. De la deschiderea sa în 1927 pista a fost utilizată de către public pentru "Touristenfahrten" – adică sesiuni publice de șofat, pentru oricine care are o mașină sau motocicletă omologată pentru drumurile publice, precum și autobuze, rulote sau mașini cu remorcă. Pista este deschisă în principal în zilele de duminică, dar și în multe sâmbete și seri în timpul săptămânii. Pista poate fi închisă timp de câteva săptămâni în lunile de iarnă, ​​în funcție de condițiile meteorologice și de lucrările de întreținere.

În timpul sesiunilor publice se aplică legea valabilă pentru drumurile publice din Germania. Nu există nicio limită specială de viteză, cu excepția câtorva zone anumite, în scopul de a reduce zgomotul și riscurile. Depășirea pe dreapta este interzisă iar poliția urmărește ce se întâmplă pe pistă cu ajutorul elicopterelor.

Versiunea nouă a Nürburgring este o atracție populară pentru entuziaști ai șofatului de mașini și motociclete din întreaga lume, în parte datorită istoriei sale și a provocărilor pe care le oferă. Lipsa traficului din sens opus și a intersecțiilor scoate această pistă în afară drumurilor normale, iar absența limitei de viteză este un punct de atracție în plus.

Participanții deținători de bilete pentru sesiunile publice nu pot finaliza chiar un tur complet de 20,8 km al circuitului, care se întâlnește cu pista de Grand Prix, deoarece aceștia sunt nevoiți să încetinească și să treacă printr-un culoar de 200 de metri "secțiunea de culoar care leagă Bucla Nordică de pista GP", unde sunt instalate porțile de taxare. În zilele aglomerate există de asemenea o barieră de taxare mobilă instalată pe porțiunea principală dreaptă pentru a reduce lungimea cozilor la barierele fixe. Aceasta barieră este deschisă pentru toate tipurile de bilete. În cazuri rare, poți conduce pe ambele piste Nordschleife și Grand Prix în format combinat.

Noul circuit Nürburgring – pista de Grand Prix - a fost finalizat în 1984 și construit pentru a satisface cele mai înalte standarde de siguranță. Pista, în configurația sa actuală, are o lungime de 5,200 m și, începând cu 2006, găzduiește prin alternanță cu pista de la Hockenheim Marele Premiu german de Formula 1. Pista este utilizată și pentru etapa germană a Campionatului Mondial de Superbike.

Conducătorii auto care fac un accident pe pistă au responsabilitatea de a avertiza următoarele vehicule de faptul că a avut loc un incident. Dacă are loc un accident, procedeul tipic este acela de a te opri doar dacă este necesar. (Aceste cazuri includ oprirea pentru a da primul ajutor sau pentru a avertiza următorii şoferi.) Accidentele în lanţ sunt frecvente și cu cât se crează mai puțin haos la faţa locului unui accident, cu atât există o şansă mai mică de a se crea un alt accident. "Circuitul”, deși este o pistă de curse din toate punctele de vedere atunci când este utilizat pentru competiții, rămâne însă un drum public, pe perioada sesiunilor publice și este privit ca atare din punct de vedere a regulilor de circulație. Oricine este prins sau raportat că şofează într-o manieră periculoasă poate fi amendat sau i se poate interzice să conducă pe pistă de către autorități. Penalizarea acestor șoferi poate fi prohibitivă, și poate include costurile de recuperare a vehiculului avariat, penalități pentru închiderea pistei și costul reparațiilor infrastructurii avariate, care îl pot costa pe șoferul vinovat până la 15.000 €.

Nürburg

Nürburg (a nu se confunda cu Nuremberg) este un oraș în districtul german Ahrweiler, în Renania-Palatinat. Acesta este şi numele castelului local, Burg Nürburg, construit în evul mediu. Orașul este cunoscut pentru pista de curse de 24 km – Nürburgring. Cinci kilometri din pistă sunt folosiţi pentru Marele Premiu german de Formula 1.

Castelul și dealul pe care este amplasat Nürburgring sunt emblematice pentru regiunea Eifel. Chiar dacă este unul dintre cele mai importante castele din Eifel, acesta nu a fost încă cercetat în întregime. Nu există aproape nicio sursă scrisă referitoare la istoria construcției castelului în evul mediu. Dealul este menționat în documente justificative în anul 954 d.Hr. ca Mode Nore, ceea ce înseamnă deal negru. În descrierile cadastrale care au servit pentru a clarifica care proprietate cui a aparținut, acesta a fost folosit ca punct de referință. Numele Nürburg se presupune că derivă din mons nore, culoarea bazaltului vulcanic folosit pentru a construi exteriorul castelului, o culoare neobișnuit de închisă. Nürburg este considerat a fi "cel mai mare castel din Rheinland-Pfalz" și, într-o o zi senină, pot fi văzute din acesta turlele catedralei din Köln.

Adenau

Adenau este un oraș din regiunea Eifel din Germania. Acesta este cunoscut sub numele de Johanniterstadt, deoarece Ordinul Sfântului Ioan şi-a pus bazele în acest oraş în evul mediu. Simbolul orașului combină crucea neagră a principelui elector din Köln cu simbolul leului, specific lorzilor de Nürburg. Bucla de nord a circuitului Nürburgring se află chiar în afara orașului. Secțiunea Breidscheid a oraşului Adenau a fost un municipiu separat până în anul 1952. Lorzii de Breidscheid sunt menționaţi în secolul al 13-lea, iar capela Breidscheid este dedicată Sfinților Roch și Sebastian și a fost construită în 1630.

Adenau este menționat pentru prima dată în anul 992, sub numele Adenova. În 1162, Ulrich, Contele de Are şi-a donat conacul Ordinului Sfântului Ioan (numit şi Ordinul de Malta). Adenau a fost a treia cea mai veche așezare a acestui ordin în Germania. Membrii acestui ordin aveau grijă de persoanele sărace și de pelerini. Până în 1518, comandantul ordinului servea şi ca preot paroh.

În 1816 Adenau a devenit sediul unui district independent. Districtul Adenau a fost unul dintre cele mai sărace din Prusia. În 1927 s-a deschis circuitul Nürburgring, construit la inițiativa magistratului local Dr. Creutz. În 1932, districtul Adenau a fuzionat cu districtul Ahrweiler.

Hohe Acht este un vulcan terțiar, situat la est de Adenau, fiind cel mai înalt vârf din regiunea Eifel, cu o înălţime de 747 m. Turnul Kaiser-Wilhelm a fost amplasat pe vârful acestui vulcan în anul 1909, fiind construit cu ocazia nunții de argint a împăratului Wilhelm al II-lea cu împărăteasa Augusta Victoria. Turnul de 16,3 m a fost proiectat de arhitectul Freiherr von Tettau și a devenit monument protejat în 1987. Turnul oferă o vedere magnifică a peisajului din regiunea Eifel.

SUS